Att äga en mopedbil

På den här sidan har vi samlat mycket av det du behöver veta om mopedbilar, kanske till och med allt när det gäller regler och annan nyttig information.

Mopedbil är ett fordon som får framföras på alla vägar utom motorväg och motortrafikled. Du kör den med ett mopedkörkort, sk. AM-Körkort. Den är befriad från fordonskatt och besiktningsplikt, vilket gör mopedbilen till ett väldigt enkelt fordon att äga.

Fördelen med mopedbilen är många. Lagen säger att en mopedbil får väga max 350kg utan last och får max lasta 260kg. Det finns två sittplatser i bilen och många modeller har ett generöst bagageutrymme som skapar många möjligheter och frihet för bilägaren.

Motorn får ha en nettoeffekt på högs 4 kilowatt(5,44hk) och får max ha en hastighet av 45km/h. Motorn är en diesel motor, som ger en lugnare och tystare gång än bensinmotorn. Dieselmotorn har cylindervolym från 500cc-635cc ger mycket bra vridmoment som hjälper mopedbilen att klara av branta backar. Högre cylindervolym innebär bättre vridmoment och därmed en starkare motor.

Mopedbilen måste ha minst en trafikförsäkring, men vi rekommenderar en helförsäkring eftersom den täcker både brand, stöld och vagnskada. Mopedbilar är ofta utformade som en personbil.

Mopedbilen skall ha en sk. LGF-skylt samt en registreringsskylt, båda placeras baktill på bilen. Mopedbilen får köras från 15 års ålder om man har ett AM-körkort för moped klass1 (EU-moped).

Vissa tycker att mopedbilen kostar mycket i förhållande till en vanlig bil. Och förklaringen är att det är inte en vanlig bil. När man bygger en mopedbil så får den max väga 350kg. Vilket innebär att man måste använda material som är mycket kostsamma att köpa in och bearbeta, som kompositmaterial och aluminium. Mopedbilar byggs också i förhållandevis små serier och därmed blir kostnaden för inköpen av material höga. För att lyckas bygga en mopedbil på max 350kg krävs mycket manuellt arbete vilket även påverkar konsumentens pris. 

Mopedbil innebär en stor frihet för många människor som inte har bil-körkort. Man kan nu åka varmt och skyddat året runt. Bagageutrymmet skapar möjlighet att ta med exempelvis sport- och fritidsutrustning, så som hockeytrunken, golfsetet m.m. Man kan också ta med sig hunden ut till skogen på söndagen. Eller varför inte ta moppebilen över till kompisarna en lördagskväll. Möjligheterna är som sagt många. 

Dagens mopedbilar har många bekvämligheter som en vanlig bil. Bekväma säten, värme, luftkonditionering, fönsterhissar, stereo, back assistent, GPS mm. Du kan kort och gott utrusta din mopedbil som du vill ha den. Det finns ett utbud av standardbilar där alla grundläggande funktioner finns, till det kan du sedan lägga till olika utrustning. Vi kan mopedbilar fråga oss gärna om råd.